Gezonde darmen

gezonde darmflora

Gezonde darmen hebben heel veel invloed op uw gezondheid : weerstand, gewicht, conditie, huid, enz.

Dat is eigenlijk logisch. In de darmen worden voedingsstoffen opgenomen en afvalstoffen uitgescheiden. Als er afvalstoffen worden opgenomen, ontstaan allerlei klachten, o.a. allergieen en ontstekingen. Als er te weinig voedingsstoffen worden opgenomen, kan het lichaam niet goed functioneren en voelt u zich ziek.

Darmklachten kunnen zich uiten als obstipatie, diarree, onregelmatige stoelgang, buikpijn, opgeblazen gevoel e.d.

Er bestaan geen complete standaard diëten voor de darmen, omdat darmen bij iedereen anders reageren.

Veelvoorkomende darmklachten zijn :

  1. obstipatie : begin met minimaal 1,5 liter drinken, een half uur bewegen, vezelrijke voeding, rustig eten en goed kauwen.
  2. diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel : zoek naar de oorzaak, vermijd producten, waar u gevoelig voor bent, dit kan bijvoorbeeld zijn lactose en Fodmaps zoals tarwe, koolsoorten, uien. Drink voldoende en kauw goed.

Veel voorkomende klachten, die verergert worden door een slechte darmwerking :

  1. overgewicht en ondergewicht kan ook ontstaan door een verstoorde opname van voedingsstoffen
  2. vermoeidheid, ADHD, autisme, ME, reuma, allergien. Hierbij kan het verbeteren van de darmwerking verlichting geven, door het verminderen van opname van afvastoffen en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen.

Wanneer u een afspraak maakt, is het handig, wanneer u een dagboek bijhoud. meer informatie op https://www.thuisarts.nl/voedselovergevoeligheid/ik-ga-voedingsdagboek-bijhouden hier wordt u doorverwezen naar uw huisarts. Dit kunt u doen, maar een arts heeft geen tijd om een dagboek te analyseren. Laat u daarom doorverwijzen naar een diëtist.

Werkwijze

In het dagboek zoeken we naar verdachte voedingsmiddelen. Deze gaat u daarna weglaten. Als de klachten verdwijnen gaan we daarna 1 voor 1 de voedingsmiddelen weer toevoegen, om te proberen wat echt de oorzaak is. Voor de voedingsmiddelen, waar u overgevoelig voor bent, zoeken we alternatieven, zodat u geen voedingsstoffen tekort komt.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u het contactformulier invullen. Tijdens een eerste gesprek tegen gereduceerd tarief bespreken we wat ik voor u kan betekenen. Zie ook https://samen-slank.nl/goedkoop/